donderdag 3 april 2008

Hoofdluizen

Voorkomen, behandelen en uitroeien!
Door hun snelle voortplanting en hun vlotte beweeglijkheid is een besmetting met hoofdluis vroeg of laat ook weggelegd voor elk kind. Soms is het zelfs zo erg dat men echt over een epidemie moet spreken.

Wat is de hoofdluis?
Hoofdluizen zijn parasieten die op de hoofdhuid voorkomen. In tegenstelling tot wat men veel denkt is besmet zijn met hoofdluizen niet het resultaat van een gebrekkige hygiëne, integendeel: de hoofdluis vindt droge haren zelfs aangenamer omdat het er veel vlotter kan in klimmen dan vettig, niet gewassen haar. Daar hoofdluizen / parasieten zijn, gebruiken ze ons bloed om te overleven. Het zijn dan ook die bijtplaatsen die enorm gaan jeuken.


Hoe kan men hoofdluizen krijgen?

Hoofdluizen kunnen niet springen, zwemmen of vliegen maar zijn verduiveld snel. Bij het minste contact tussen twee personen of kleren, kan de hoofdluis al van slachtoffer wisselen. Elke luis produceert meer dan 5 neten per dag en deze neten zijn na 10 dagen al geslachtsrijp. Je kan dus al vlug van een epidemie spreken.

Hoe kan je hoofdluizen behandelen?
Er zijn twee grote opgaven in de bestrijding van hoofdluizen: de omgeving ontsmetten en de personen ontluizen.


Hoe moet je personen ontluizen?

Voor de personen te ontluizen kan men kiezen voor een chemische behandeling met bijv. een luizenshampoo, lotion, spray,… Er zijn wel enkele nadelen verbonden aan deze chemische oplossingen:
o Kan niet gebruikt worden bij zwangere vrouwen, borstvoedende vrouwen of kleine kinderen
o Zwangere vrouwen of borstvoedende vrouwen mogen best volledig niet in contact komen met de chemische bestrijdingsmiddelen.
o Sommige luizenstammen zijn resistent geworden tegen deze behandeling

Wil je toch het arbeidsintensieve kamwerk vermijden, vraag dan aan je arts of apotheker of je een bepaalde chemische bestrijding kan gebruiken.
Een andere keuze kan bestaan uit het gebruik van een luizenkam. Het gebruik van de luizenkam kan best enkele malen per week herhaald worden tot je merkt dat alle luizen verwijderd zijn. Hoe ga je te werk?
- Maak de hoofdhuid nat en breng een crèmespoeling aan ( lost de kleefstof op waar de hoofdluizen zich met vasthouden ).
- Werk het haar systematisch af: van links naar rechts en leg evt. nog niet gekamd haar opzij d.m.v. een haarklemmetje.
- Begin steeds strak aan de hoofdhuid en hou het haar zo strak mogelijk.
- Gebruik een speciaal gaasje over de kam of was de kam regelmatig uit ( lees hiervoor de bijsluiter of vraag raad bij het aankooppunt )
- Gebruik bij voorkeur ook een witte luizenkam. De evt. luizen zijn hierop beter zichtbaar.
Controleer d.m.v. een wit papier onder de kamrichting te leggen of er nog luizen aanwezig zijn.


Hoe kan je de omgeving weer luisvrij maken?

Daar de luis zich vrij makkelijk kan nestelen in kleding, beren, kussens, zetels,… moeten deze heel grondig ontluist worden. Dit doe je door:
o Alle bedgoed en kleren te wassen en dit het liefst op 60° of meer
o Plaats alle niet-wasbare stoffen in een afgesloten plastiek zak voor minimum één week of leg deze 1 dag in de vriezer.
o Stofzuig zetels, gordijnen en dergelijke zo krachtig mogelijk.
o Vermijd de eerste week contact met niet afwasbare stukken. Een hoofdluis overleeft max. 3 dagen zonder voeding ( in de luis haar geval dus bloed ).

Wanneer een dokter raadplegen?
Normaal is het niet nodig een dokter te raadplegen bij een luisbesmetting maar als er hoofdwondjes ontstaan door het krabben, is een bezoekje wel aan te raden.


Wat als de plaag niet over gaat?

Het kan best zijn dat een luizenplaag niet van de eerste maal uit te roeien is. Dit kan te wijten zijn aan het verschuilen van de luis in moeilijk reinigbare materialen of door nog steeds besmette personen. De enige echte remedie tegen een luizenplaag is open communicatie naar het school, sportclub en dergelijke toe. Het is pas als iedereen zijn eigen kroost en of omgeving onder handen neemt dat de epidemie kan bezworen worden.

Als slot willen we er nogmaals op drukken dat een luizenbesmetting niet afkomstig is vanuit een slechte hygiëne want het is net deze opvatting die zorgt voor een rem bij het uitroeien van de luizen. Bron, klik hier.

Geen opmerkingen: