dinsdag 8 april 2008

Diabetes bij kinderen

Diabetes (suikerziekte) is een aandoening waarbij de hoeveelheid glucose in het bloed (de bloedsuikerspiegel) te hoog is. Er zijn verschillende vormen van diabetes: Diabetes type 1 en diabetes type 2. Kinderen met diabetes hebben meestal diabetes type 1. Ook diabetes type 2 komt echter steeds meer voor bij kinderen.

Oorzaak.
De meeste kinderen met diabetes hebben diabetes type 1. Bij mensen met diabetes type 1 maakt de alvleesklier vrijwel geen insuline meer aan. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose (suiker) vanuit het bloed in de cellen van het lichaam kan worden opgenomen. Het tekort aan insuline leidt daarom tot een overschot glucose in het bloed (hyperglykemie) en een tekort aan glucose in de cellen van het lichaam. Hoe komt dat de alvleesklier bij mensen met diabetes type 1 geen insuline meer aanmaakt, is onbekend. Wel is duidelijk dat er sprake is van een auto-immuunziekte. Hierbij valt het afweersysteem lichaamseigencellen aan; in dit geval de gebiedjes in de alvleesklier die insuline produceren (de eilandjes van Langerhans). De aanleg hiervoor kan erfelijk bepaald zijn.

Diabetes type 2 (vroeger ook ouderdomsdiabetes genoemd) komt steeds vaker ook bij kinderen voor. Bij diabetes type 2 zijn de lichaamscellen ongevoeliger geworden voor insuline eventueel in combinatie met een verminderde aanmaak van insuline in de alvleesklier. Overgewicht en een tekort aan lichaamsbeweging spelen een rol bij het ontstaan van dit type diabetes.

Verschijnselen.
Veel voorkomende verschijnselen van diabetes type 1 bij kinderen zijn:
- Aanhoudende dorst en honger hebben
- Veel moeten plassen (vaak ook 's nachts)
- Afvallen
- Sterke vermoeidheid

De verschijnselen ontstaan in korte tijd, meestal binnen enkele weken.

Diagnose.
De diagnose diabetes wordt gesteld aan de hand van de verschijnselen en bloedonderzoeken waarbij de hoeveelheid glucose in het bloed wordt bepaald!

Prognose.
Kinderen met diabetes type 1 kunnen mits zij hun voeding, lichamelijke activiteit en toegediende insuline goed op elkaar afstemmen en een normaal leven leiden. Diabetes kan leiden tot complicaties bij diabetes. Er word veel onderzoek gedaan naar nieuwe mogelijkheden om diabetes te voorkomen en te behandelen.

Complicaties bij diabetes:
o Hypoglykemie (te laag bloedsuikergehalte)
o Hyperglykemie (te hoog bloedsuikergehalte)
o Netvliesproblemen (diabetische retinopathie)
o Zenuwaandoeningen (diabetische neuropathie)
o Voetproblemen (diabetische voet)
o Problemen rondom zwangerschap en bevalling
o Nieraandoeningen (diabetische nefropathie)
o Hart- en vaatziekten


Schommelende waarden.
De behandeling van diabetes is gericht op het krijgen en houden van een bloedglucose tussen 4 en 10 mmol/l. Dat is moeilijk bij kinderen, want zij hebben vaak een erg schommelende bloedglucose. Dat komt doordat ze veel energie (= glucose) verbruiken op verschillende momenten: ze zijn in de groei. Ook (niet) eten, spelen, sporten en andere inspanningen zijn van invloed. Daarom is het meten van de bloedglucose heel belangrijk. Het is goed een dagboekje bij te houden. Zo leert men hoe het kind in verschillende situaties reageert.

Bang voor hypo's.
Men is bang voor hypo's van het kind. Vooral 's nachts. Nachtelijke hypo's kunnen ontstaan door een te hoge dosis insuline voor het naar bed gaan of een zware middag- of avondinspanning. Het beste kan voor het naar bed gaan de bloedglucose gemeten sorden.
Als het kind onder de 8 mmol/l zit, moet hij iets extra's te eten hebben. Meet bij twijfel 's nachts nog een keer. Krijgt het kind een hypo, moet hem glucose in de vorm van honing, druivensuiker of limonade gegeven worden.

Spelen.
Kinderen bewegen veel. Sporten of spelen heeft invloed op de bloedglucose. De insuline wordt beter opgenomen en het verlaagt de bloedglucose omdat de spieren meer energie gebruiken. Het beste is voor het sporten het kind extra te laten eten en een tussendoortje meegeven. Eventueel in overleg met een arts kan de insulinedosis worden verlaagd. Na het sporten moet er een extra controle bij het kind gedaan worden, want het effect van een inspanning kan nog vele uren doorwerken.

Opgave.
Een kind met diabetes is een hele opgave. Een diabetesverpleegkundige, een kinderarts, een diƫtist; ze helpen hier allemaal bij. Zover ze dit kunnen, ze geven geen vaste regels want elk kind is uniek.

Bronnen, klik hier en hier.

Geen opmerkingen: