dinsdag 1 april 2008

6 tips om een babykamer veiliger te maken.

Ook al ligt een baby in zijn bedje, het kan geen kwaad om de babykamer zo veilig mogelijk te maken om zo ongelukjes te voorkomen.Sommige tips zorgen er niet voor dat een ongeluk voorkomen wordt maar als er een ongeluk(je) gebeurt, dat deze minder erge gevolgen heeft. Er moet wel toegeven worden dat dit even belangrijk is, want een ongelukje is snel en vlug gebeurt:

Tip 1: Zorg voor veilige stopcontacten.
Het kan altijd eens gebeuren dat de baby rond gaat kruipen of lopen op de kamer omdat de ouder / verzorger bijv. de babykleertjes wil wegleggen of het bedje op moet maken.

Tip 2: Neem niet-giftige materialen.
Baby’s zitten overal aan, ook met hun mondje!
Het is dus belangrijk dat materialen zoals verf, kasten, behang, decoratie, … gemaakt zijn van materiaal dat niet giftig is voor baby’s

Tip 3: Kijk de kamer na, naar onveilige hoeken.
Op elke kamer zijn er wel enkele plaatsen die een scherpe hoek hebben en dan is het zaak deze te verwijderen. Je kan dit doen met speciale plastieken verzetjes die in elke baby speciaalzaak te koop zijn. Zoek niet enkel naar hoekjes aan de kastjes of meubeltjes maar ook bijvoorbeeld plinten, schouwen, deuren,…

Tip 4: Plaats de babyfoon uit bereik van je baby.
Dit lijkt een heel eenvoudige tip en voor de hand liggend dat het raar is dat deze toch veel in de wind geslagen wordt omdat bij het plaatsen van een babyfoon enkel let op een goede ontvangst. Ook het feit dat een baby vlug groeit en dus een maandje later aan en bij plaatsen kan, waar het voorheen niet bij kon, speelt een rol.

Tip 5: Een goede vloer: hygiƫnisch en niet glad.
Een goede vloer op de babykamer moet makkelijk te reinigen zijn maar mag ook niet glad zijn. De ouder / verzorger wil er niet aan denken, aan het feit dat het kind in de armen van diegene ligt en dan een val maakt. De vloer moet dus veilig zijn met elk soort schoeisel waarmee iemand binnenkomt. Want bijv. ’s nachts kan men als ouder / verzorger blootsvoets in de kamer lopen en bijv. overdag misschien gladde schoenen of kousen aan hebben.

Tip 6: Plaats een brandalarm en rookalarm.
Dit is aan te raden voor het hele huis maar zeker op de babykamer omdat een baby nog minder tegen de rook kan dan een volwassene. Een goed onderhouden en gekeurd alarmsysteem zal niet of weinig nutteloos alarm geven en mocht het toch gebeuren weegt dit niet op tegen wat er kan gebeuren als het toch zou branden of rookontwikkeling zijn op de kamer.


Heb je als ouder / verzorger reeds een babykamer dan kan het handig zijn om bovenstaande tips even te controleren want een ongelukje zit soms in een klein hoekje!
Bron, klik hier.

Geen opmerkingen: