woensdag 28 november 2007

Eerste Hulp bij verslikken

Verstikking door een vreemd voorwerp (vanaf 1 jaar)
Als er een gedeeltelijke belemmering van de luchtweg is, zal het slachtoffer meestal zelf het voorwerp eruit krijgen door te hoesten. Als het echter een volledige belemmering van de luchtweg is, is dat vaak niet mogelijk.


Kenmerken:
- Slachtoffer was aan het eten of het kind kan een voorwerp in de mond gestopt hebben.
- Een slachtoffer dat aan het stikken is, grijpt vaak met de hand naar de keel.
- Bij een gedeeltelijke belemmering van de luchtweg is het slachtoffer angstig en hoest, soms is er een piepend geluid bij inademing.
- Bij een volledige belemmering van de luchtweg kan het slachtoffer niet spreken, ademen of hoesten en zal mogelijk bewusteloos geraken.

Wat moet men doen:
Als men het voorwerp ziet zitten en het bereikbaar is, probeer het met een lepelende beweging met de vingers te verwijderen.

Als dit niet lukt:
Kniel dan achter het kind. Sla de armen vlak onder zijn oksels door. Plaats de vlakke hand geopend met duimkant tegen de buik, iets boven de navel. Leg de andere hand erop en trek 5 keer beide handen met een ruk schuin omhoog. Raak de onderste ribben niet aan. Controleer in de mond of een vreemd voorwerp zichtbaar is. Verwijder dit voorwerp als het zichtbaar en bereikbaar is. Wissel dit af met 5 stoten tussen de schouderbladen tot het voorwerp is verwijderd of als het kind niet meer reageert / bewusteloos is. Bel dan 112 en start met de reanimatie, als men dit mag uitvoeren. Zoek anders een collega of omstandiger die dit wel mag!


Als men deze kleine stotende bewegingen in de buik moet toedienen,
is het wel verstandig doorverwezen te worden naar een arts voor medische controle!
bron:
klik hier.

Geen opmerkingen: