donderdag 3 april 2008

Zingen met een baby of kindje!

Zingen zit in de menselijke genen! Wie kent er nu niet het goed gevoel dat je krijgt als je meebrult met een radiohit of alles uit de kast haalt op een verjaardagsfeestje? Voor baby's en kindjes is het net zo: muziek en zang maakt hen blij, bovendien leren ze zo gemakkelijker.

Waarom is zingen goed voor de ontwikkeling?
Zingen en muziek geven het kind een gevoel voor taal en ritme mee. Tijdens het zingen leert de baby bijv. klanken te herkennen en woorden met voorwerpen te associëren. Voor de iets oudere kindjes is het leuk om kleine zinnetjes te vormen, bepaalde woorden samen te voegen en te rijmen. Belangrijk is wel het gebruik van echte woordenschat. In het begin begrijpt de baby de woordjes niet altijd en zal hij zich eerder beperken tot het imiteren van de geluiden. Klanknabootsingen zijn natuurlijk wel van harte welkom in liedjes: tuut, kwaak, woef, miauw... Het zijn de vervangende woordjes die je moet vermijden: een auto is geen tuuttuut, een bel is geen ding-dong...

Het ritme op zich kan helpen om verschillende emoties die het kind heeft op een goede manier te uiten en de scherpe randjes te laten verdwijnen. Ook het dansen op verschillende ritmes is een goede manier om de grenzen van zijn of haar lichaam te ontdekken. Evenwicht en motorische vaardigheden worden bij het dansen aardig op de proef gesteld: huppelen, handjes klappen, beide armpjes in de lucht, knietjes optrekken... Allemaal dingen die niet zo vanzelfsprekend zijn voor onze kleintjes en die ze langzaam moeten leren.

Waar en wanneer kan je zingen met een baby?
Dat is nu het leuke aan zingen met een baby: je kan het overal en gelijk wanneer doen. Oke, je moet niet direct luid gaan improviseren in een winkelcentrum, maar zachtjes een kinderliedje prevelen terwijl je achter de buggy loopt, kan perfect. Pin je ook niet enkel vast op bestaande liedjes. Het is niet altijd mogelijk om een kinderliedjesboek of prints van kinderliedjes mee te nemen of te doorbladeren. Laat je als ouder / verzorger daarom inspireren door het moment zelf: zie je een grote rode rok, zing dan over een grote rode rok. Zie je een gele auto die luid toetert, zing dan over de gele auto die heel luid 'tuut!tuut!' roept.

Andere momenten zijn eenvoudiger voor mensen die niet al te zeker zijn over hun stemgeluid:

o Net voor het slapen gaan (slaap, kindje slaap)
o Tijdens het baden (spish, splash, spletter, het eendje vindt dit lekker)
o Bij het eten (er stond een treintje met één wagonnetje voor papa, één wagonnetje voor mama en één wagonnetje voor de baby's naam)

Etaleer je danskunsten met je baby!
Op het eerste zicht is dit misschien een rare gedachte, maar het gevoel dat je krijgt van dansen, kan je ook aan je baby doorgeven. Maak je baby aan het lachen en schetteren met vrolijke draaibewegingen, kom tot rust met lichte heupbewegingen...

Dansen met een kind of baby is ook een leuk intermezzo als je al enkele uren aan het huishouden werkt of net thuis komt van een zware dag op kantoor. Vijf minuutjes ronddraaien zal jou en een baby of kindje de nodige afleiding bezorgen om daarna te starten met de volgende taak, al dan niet met het kindje zelf.

Zingen als afleiding.
Zingen kan gebruikt worden als afleiding als je het kind eventjes op andere gedachten wil krijgen. Dit is vooral handig bij volgende situaties:
- De baby moet rustig worden.
- Het slapen wil niet zo vlotten.
- De baby heeft last van enkele lichamelijke kwaaltjes zoals het krijgen van tandjes of is lichtjes ziek.
- Bij het baden


Zingen heeft enkel voordelen zoals je leest. Maar let er wel even op in welke stemming het kindje of de baby zich bevindt. Als het al een vermoeiende dag achter de rug heeft en naar het einde van de dag begint te verlangen, begin dan niet wild rond met hem of haar te dansen of luid te zingen. Is het kindje net een half uurtje wakker, dan zal een slaapliedje ook zijn effect missen.


Bron, klik hier.

Geen opmerkingen: