maandag 14 januari 2008

Allergieën.

Wat is een allergie?
Van alle Nederlanders heeft 20 - 30 % last van allergische klachten zoals astma, hooikoorts, eczeem of voedselallergie. Erfelijkheid in de familie, maar ook omgevingsfactoren zoals het milieu en voedsel spelen daarin een belangrijke rol.
- Allergie = een afweerreactie op gewone stoffen. Hierbij reageert het lichaam op gewone stoffen alsof dit ziektekiemen zijn.
- Allergenen: zijn gewone stoffen die zo'n afweerreactie opwekken.
- Voedselallergie = een afweerreactie op voedselbestanddelen.
- Voedselintolerantie = is een overgevoelige reactie op voedselbestanddelen óf toevoegingen waarbij het afweersysteem niet betrokken is.

Er is een verband tussen de verschillende vormen van allergie.
Van kinderen onder de drie jaar die eczeem hebben, heeft 50 - 60 % van
hen een voedselallergie.
Baby’s kunnen een behoorlijke last hebben
van allergie, van alle baby’s die worden
geboren krijgt 2 tot 6 % een koemelkallergie.
(misschien nog wel hoger)

Bij kinderen met een allergie werkt het afweersysteem te heftig op bepaalde stoffen. Normaal gesproken beschermt het afweersysteem ons tegen ongewenste indringers zoals ziekteverwekkende bacteriën en virussen.

Bij kinderen met een allergie worden, vreemd genoeg, ook andere stoffen als ongewenste indringers gezien. Het gaat dan om stoffen die eigenlijk ongevaarlijk zijn. Deze reactie van het afweersysteem veroorzaakt allergische klachten. Behalve de eiwitten in koemelk kunnen ook andere voedingsstoffen allergische klachten geven, zoals bijv. kippenei, vis, soja en noten. Naast allergisch voor eiwitten in voedsel kan je ook allergisch zijn voor eiwitten in de ingeademde lucht zoals huisstof, stuifmeel van bloemen en bomen en huidschilfers van dieren (hooikoorts).

Voedselallergie
Voedselallergie kan op elke leeftijd beginnen, maar komt vaker voor bij kleine kinderen. Dit komt waarschijnlijk doordat bij de geboorte het maag/darmkanaal en het afweersysteem nog niet optimaal is ontwikkeld. Hierdoor wordt de voeding niet goed verteerd en komen er vaker geheel of gedeeltelijk intacte eiwitten in de darm. De darmwand is nog niet goed ontwikkeld en laat deze te grote eiwitten passeren. Die komen dan uiteindelijk in het bloed terecht, waarna er een allergische reactie optreedt.

Veel kinderen groeien uiteindelijk over hun voedselallergie heen als ze 4 of 5 jaar oud zijn. Een koemelkallergie is bij de meeste kinderen over als ze 2 of 3 zijn, een allergie voor pinda's en noten is vaak levenslang. Als een kind eenmaal een koemelkallergie of een ander soort voedselallergie heeft gehad, dan is dit vaak een teken dat het kind aanleg heeft voor allergieën. De kans bestaat dat je kind later last krijgt van hooikoorts of gevoelig wordt voor huisdieren en of huismijt, kan later weer last krijgen van een voedselallergie.

Koemelkallergie:
Uit zich in verschillende klachten. Meestal beginnen de klachten in de eerste 3 maanden. De belangrijkste symptomen zijn klachten:
- Van de maag en darm (50%).
- Vaak begint het met eczeem
(35%).
- Luchtwegklachten (15%) kunnen een rol spelen.
Andere symptomen kunnen o.a. zijn:
o Darmkrampen

(vaak met veel huilen)
o Huidklachten
zoals eczeem, jeuk,
uitslag rond de mond.

o Diarree of verstopping
o Bloedverlies tijdens de ontlasting
o Spugen
o Problemen met de luchtwegen, astma
o Loopneus, niesbuien
(helder neusvocht)
o Jeukende, tranende ogen
o Oorklachten

o
Groeiachterstand
o Voedsel weigeren, slecht drinken

Bij een baby met koemelkallergie kan elke klacht afzonderlijk of in combinatie optreden. Luchtwegklachten gaan vaak gepaard met huid en darmklachten. De klachten kunnen binnen enkele minuten na het gebruiken van voeding met koemelk optreden of pas na 1 tot 2 dagen.
Als je baby last heeft van darmkrampjes of diarree wil dat niet automatisch zeggen dat het allergisch is voor koemelk. Elke baby heeft wel eens last van pukkeltjes of moet een keer spugen. Denk je dat er iets met je baby aan de hand is, raadpleeg dan altijd je huisarts of consultatiebureau-arts. Evt. kan een kinderarts of andere specialist je kind verder onderzoeken.

Verdere uitleg van eczeem.
Begint vaak op de wangen in het gezicht. Later kunnen ook plekken ontstaan op de armen en in het gebied van de nek en hals. Na verloop van tijd verplaatst het eczeem naar de holten van de elleboog en knie. Karakteristiek is een rode schilferende huid die kan jeuken. Door de jeuk en het krabben ontstaan steeds nieuwe verwondingen. Eczeem kan ook nattend worden bij ernstige ontstekingsverschijnselen. De rest van de huid is erg droog.

Verdere uitleg van krampjes/huilen.
Van een huilbaby spreekt men als een baby meer dan 3 uur per dag huilt, op minstens 3 dagen in de week, minimaal 3 weken achter elkaar. Vaak neemt men aan dat de baby huilt door darmkrampen. Of de baby echt krampjes heeft is niet altijd duidelijk. De baby kan hard en intens huilen met opgetrokken beentjes. De buik voelt gespannen aan en de baby is onrustig. Soms laat de baby winden. Het huilen kan plotseling ontstaan en de baby is moeilijk te troosten. Bijkomend verschijnsel is vaak een afwijkend slaappatroon. De baby slaapt kort en onrustig en wordt overdag en soms ook 's nachts wakker.
Bron: Klik hier.

Geen opmerkingen: