maandag 8 december 2008

Advies-rondje {2}

Stukje gevonden op internet wat
gaat over peuters die televisie kijken.

Er word al jaren onderzoek gedaan naar effecten van televisie op de ontwikkeling van kinderen. Uiteindelijk komt het op het volgende neer. Kinderen die af en toe of regelmatig televisie kijken, naar programma's die aansluiten bij hun leeftijd, is er niets aan de hand. Problemen kunnen optreden zodra kinderen teveel televisie kijken.

Het gemiddelde advies van onderzoekers en pedagogen luidt: maximaal 3 uur per dag media. Met media bedoelen we: zowel de tv als de computer. De kijktijden lopen op van kleintjes (voorschoolse leeftijd) een kwartier tot half uur per dag, tot kinderen van een jaar of 12 (en ouder) 3 uur media per dag.

Zeg dat een kind 9 a 10 uur slaapt, 6 uren op school zit, 2 uren per dag bezig is met eten. Dan zijn er 7 uren over voor 'vrije tijd'. Daar trekken we 3 uren af voor media en dan zijn er nog 4 uren over. Voor o.a. sporten, bij vriendjes spelen, kletsen, opruimen, gezelschapsspelletjes, huiswerk, lezen, stoeien met gezinsleden etc..

Tips om te lange kijktijden te voorkomen;

o Maak duidelijke afspraken over de kijktijd.
o Om als ouder / verzorger aan afspraken te houden: Gebruik een kookwekker, biedt een alternatief aan (samen spelen bijvoorbeeld), biedt de mogelijkheid een programma op video op te nemen, laat het kind programma's kiezen.
o Als het kind na een tijdje kijken gaat spelen met ander speelgoed, zet als ouder / verzorger de televisie dan uit.
o Geen televisie op de slaapkamer, als ouder / verzorger kun je aanbieden om televisie te komen kijken op de 'ouderlijke' slaapkamer.



Het is heel lastig om gewenning aan te lange kijktijden terug te dringen.
Afspraken vooraf voorkomt veel strijd
om ongewenst gedrag aan te passen.

Geen opmerkingen: