Benodigdheden: Geen
Aantal spelers: 3+
Voorbereiding: N.v.t.
Leeftijd: 5+
Soort: spel
Spelers gaan in een kring zitten.
De eerste speler zegt “ha”,
dan is de speler rechts naast hem
(met de klok mee) aan de beurt en deze zegt: “ha, ha”. Hierop volgt de speler rechts naast hem weer en die zegt: “ha, ha, ha”. Dit gaat net zo lang door totdat een speler het fout zegt of… wanneer een speler in lachen uitbarst. Deze speler is dan af en mag niet meer meespelen. Dit gaat net zo lang door totdat er nog maar één speler over is. Hij is de winnaar.
woensdag 29 oktober 2008
Je lacht je af
op 10/29/2008 12:37:00 p.m. 0 reacties
Labels: Spelletjes
Dieren, Paard en Koe
Komt daar een koe binnen, zegt het paard tegen de koe:
Sinds wanneer komt de leverancier door de hoofdingang binnen?
op 10/29/2008 12:33:00 p.m. 0 reacties
Labels: Mopjes
Speelgoed
Ik ben gaan nadenken over 2 berichten die ik in de bibliotheek heb staan, dit zijn:
- Speelgoed voor baby’s en peuters? en
- Spelen en speelgoed, 1 t/m 4 jaar.
Zo denk ik er nú over!
Ik vind het heel belangrijk dat een kind veilig speelgoed heeft, o.a. aangepast aan zijn leeftijd. Zoals een baby geef je géén klein speelgoed, dan is het stikgevaar veel te groot bij baby’s, ze stoppen namelijk veel in hun mond. Denk dat het ook heel belangrijk is dat een kind speelgoed krijgt wat qua kleur leuk is en ook echt aanspreekt, daarnaast moet het voor het kind gemakkelijk in de hand te houden zijn. Als het speelgoed te zwaar voor het kind is, dan heb je niks aan het speelgoed dit kan het kind dan pas gebruiken als het ouder is en bijv. heel wat sterker. Ook moet speelgoed niet giftig of breekbaar zijn, dit is voor kleine kinderen niet geschikt en veel te gevaarlijk. N.a.v. wat ik allemaal op internet hierover gevonden heb, ga ik later wel véél beter opletten wat ik voor mijn eigen kind koop! Nu ik mij hier echt in verdiept heb, weet ik dit 100 % zeker. Speelgoed gebruikt namelijk elk kind en een ongeluk zit in een klein hoekje, je weet maar nooit wat er kan gebeuren. Dit is niet alleen bij de mensen zelf thuis maar zeker ook op bij de kinderopvang. Ik denk dat ik nú doordat ik het allemaal opgezocht heb wat beter op de veiligheid van speelgoed ga letten. Ben wel benieuwd hoe dit bij jullie is!
Spelletjes
Ik ben gaan brainstormen over “spelletjes”.
Doordat ik al een aantal spelletjes die gedaan kunnen worden,
onder het kopje spelletjes heb gezet.
Hier zijn veel verschillende spelletjes, zoals tikspelletjes,
beweegspelletjes, balspelletjes, ballonspelletjes en vermaakspelletjes.
Eigenlijk staat er van alles wat op,
wat met 1 of meerdere kinderen gedaan kan worden!
Ben gaan denken wat de voor en nadelen hiervan kunnen zijn,
deze heb ik hieronder neergezet.
Voordelen:
o De sociaal-emotionele ontwikkeling kan hierdoor worden gestimuleerd, d.m.v. groepsspelletjes.
o De grove motoriek (rennen, klimmen etc) kan zo verbeteren.
o De fijne motoriek kan zo ook verbeterd worden bijv. bij het vermaakspelletje "In het bos", dan moet het kind (of de kinderen) bladeren, takjes, eikels etc. oppakken en meenemen.
o Kind leert omgaan met regels, bijbehorend bij het spelletje wat het kind speelt.
o Voorkomt verveling.
o Kan een uitlaatklep zijn voor frustraties.
o Kind zijn zelfvertrouwen kan d.m.v. spel vergroot wordne.
o Door kinderen te laten deelnemen aan spelletjes, kunnen ze begrip voor elkaar tonen en ontstaat er zeg maar 'teamwork'.
Nadelen:
o Als een kind bij een groepsspelletje niet tegen het verlies kan, dan zou het kind agressief of boos kunnen worden op andere(n) of op zichzelf.
o Niet elk kind heeft altijd de behoefte om spelletjes te doen, alleen of met anderen.
o Kinderen willen gewoon iets doen, wat ze op dat moment zelf willen.
o Sommige kinderen kunnen spelletjes nogal lastig of moeilijk vinden.
o Kinderen bedenken “eigen” regels bij het spel, spelen hoe het kind denkt dat het moet.
Mijn mening:
Ik vind spelletjes wel belangrijk voor de ontwikkeling van het kind zelf. Zo word het ontwikkelproces verbeterd zoals de sociaal-emotionele ontwikkeling, lichamelijke en motorische ontwikkeling word gestimuleerd, de zintuiglijke ontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling. Ik vind spelletjes wel belangrijk: bij spelletjes komt natuurlijk mondelinge communicatie te pas, de zintuigen worden bij spelletjes gebruikt, er komt lichaamsbeweging bij te pas maar ook kan zo de creativiteit worden ontwikkeld van de personen. Groepsspelletjes vind ik ook belangrijk, dan word er nog beter gecommuniceerd, de fijne motoriek word verbeterd en de grove motoriek bijv. door tikspelletjes en er ontstaat meer “teamwork” (hoe ouder het kind word). Daarom vind ik dit op dit moment wel belangrijk! Hoe denken jullie hierover.
op 10/29/2008 12:20:00 p.m. 0 reacties
Labels: Brainstormen
zaterdag 18 oktober 2008
Poets je tanden!
Poets, poets.
Poets je tanden.
Altijd heel erg goed!
Poets, poets.
Poets je tanden.
Weet je hoe dat moet?
Eerst de linkerkant.
En de rechterkant.
Dan de bovenkant.
En de onderkant.
Nu de binnenkant.
En de buitenkant.
Oooooooh!
Poets, poets.
Poets je tanden.
Altijd heel erg goed!
Poets, poets.
Poets je tanden.
Weet je hoe dat moet?
Pak je tandenborstel.
Haal wat water uit de kraan.
Wat tandpasta smeren.
Pas op voor je kleren!
En laat die borstel maar gaan
Poets, poets.
Poets je tanden.
Altijd heel erg goed!
Poets, poets.
Poets je tanden.
Weet je hoe dat moet?
Poets, poets
Poets je tanden
Altijd heel erg goed!
Poets, poets.
Frisse adem.
Als je zoenen moet!
Yeah!
op 10/18/2008 07:14:00 p.m. 0 reacties
Labels: Kinderliedjes
Bibliotheek, Tanden poetsen
Als het melkgebit goed wordt gepoetst blijft het schoon. De fluoride in de tandpasta zorgt voor sterke tanden. Zo komen er geen gaatjes in het gebit! Een gezond melkgebit is belangrijk voor nu en ook voor later. Als het kind al jong leert dat poetsen erbij hoort, zal het dat zijn hele leven blijven doen.
Wanneer begin je met tandenpoetsen?
Zodra de eerste tanden doorkomen kan er met poetsen worden begonnen. Geef het kind een eigen borsteltje, dan kan het bijvoorbeeld in bad spelenderwijs aan poetsen wennen. Begin zo snel mogelijk te poetsen met een beetje fluoride-peutertandpasta. Is het kind ongeveer twee jaar, dan kan het zelf al een beetje leren poetsen.
Hoe kun je het beste tandenpoetsen?
Neem het kind op schoot of laat het zitten op bijvoorbeeld een aankleedtafel. Poets met korte heen-en-weer bewegingen, maar niet te hard. Zorg ervoor dat alle plekken schoon worden: de binnen- en de buitenkant van de tanden en bovenop de kiezen. Poets ook het randje van het tandvlees mee! Een vaste volgorde zorgt ervoor dat je niets overslaat. Spoelen is vaak moeilijk voor de kleintjes. Het kind kan dit leren door “bolle wangen” te maken. Let op: één slokje water is voldoende! Poetst het kind zelf al, poets de tanden dan toch één keer per dag na. Jonge kinderen krijgen hun gebit namelijk nog niet echt goed schoon.
Hoe vaak moet je tanden poetsen?
Twee keer per dag: na het ontbijt en vóór het slapen gaan. Belangrijk is dat het in ieder geval één keer per dag heel goed gebeurd. Liefst vóór het slapen gaan, want dan is de mond de hele nacht schoon.
Met welke borstel en tandpasta moet je poetsen?
Voor jonge kinderen is een zachte baby- of peuterborstel het beste. Met een kleine tandenborstel kun je overal beter bij. Vervang de tandenborstel om de drie maanden. Geef kinderen die op de tandenborstel bijten een 'oude' borstel voor het zelf poetsen en poets na met een borstel waarvan de haren recht staan. Poets het kind tot 5 jaar met fluoride-peutertandenpasta. Daar zit namelijk minder fluoride in dan in gewone tandpasta. Omdat kleine kinderen nog veel tandpasta inslikken, krijgen ze met gewone tandpasta te veel fluoride binnen.
Wat doe je als je kind niet gepoetst wil worden?
Probeer van het poetsen een spelletje te maken. Lukt ook dat niet, maak er dan geen strijd van. Stop er even mee en probeer het na een tijdje nog eens.
Een paar tips:
o Zing of zeg bij het poetsen een versje op;
o Poets eigen tanden, het kind doet dit graag na;
o Het kind poetst eerst de tandjes van de pop of beer, en daarna de eigen tandjes;
o Verzin een grappig verhaal over tandenpoetsen.
op 10/18/2008 07:06:00 p.m. 0 reacties
Labels: Bibliotheek
maandag 13 oktober 2008
Tanden en kiezen
Doorkomen van het melkgebit.
Het melkgebit bestaat uit 20 melktanden en -kiezen. Die tanden zitten bij de geboorte al verstopt in de kaak, maar moeten nog door het tandvlees heen groeien. Er is geen vaste leeftijd aan te geven waarop een kind tandjes krijgt, de een is hier vlotter mee dan de ander. Er zijn een aantal gevallen waarbij kinderen bij de geboorte al een paar tandjes in hun mond hadden!
Gemiddeld breekt het eerste tandje door tussen de 6 en de 9 maanden. Een van de twee onderste voortandjes komt waarschijnlijk als eerste. Na de twee onderste snijtandjes volgen de twee boventanden. Als boven en onder 4 (dus in totaal 8) snijtanden zijn doorgekomen heeft je baby even rust. De kiezen komen namelijk wat later.
Rond de 12 tot 15 maanden komen de eerste kiesjes door. Omdat kiezen iets groter zijn dan tandjes levert dat wat meer pijn en last op. Daarna volgen de hoektanden. De laatste 4 kiezen komen gemiddeld door als de baby 20 tot 24 maanden is. Met een jaar of 3 zijn de meeste kinderen wel klaar met hun melkgebit.
Symptomen.
Hoe merk je als ouder dat er tandjes doorkomen? Voordat de tandjes doorkomen is het tandvlees rood en gezwollen, als ouder kun je zelf met je vinger misschien al een hard puntje voelen. Het is als ouder moeilijk aan het tandvlees te zien of er tandjes doorkomen: de witte puntjes die in het tandvlees te zien zijn geen tandjes maar talgkliertjes. Sommige kinderen zullen er meer last van hebben dan andere, maar meestal kun men als ouder dit zelf aan het kind merken dat er een tand aan het doorkomen is. Bijvoorbeeld omdat het kind veel kwijlt en veel met de vingers in het mondje zit. Misschien wil het kind niet meer eten of drinken omdat dat pijn doet aan het mondje. Het kind kan wat hangerig zijn, huilt meer dan normaal, heeft rode wangen, soms zelfs wat verhoging. Door de druk in de kaak kan het kind ook last hebben van de oren. En, niet te vergeten, de beruchte spuitluiers vol met vieze dunne poep zijn ook vaak een teken dat er tandjes op komst zijn!
Tips bij pijn van doorkomende tandjes.
Wat kun er gedaan worden om de pijn te verlichten?
o Geef een bijtring, liefst gekoeld in de koelkast (niet in vriesvak!);
o Een koud, nat washandje werkt ook;
o Als de kleine het zelf nog niet kan, kan zijn tandvlees zachtjes met de vinger gemasseerd worden;
o Troosten bij pijn en verdriet helpt altijd!
Verzorging van de tandjes.
Vroeger dacht men dat het melkgebit niet zo belangrijk was, tegenwoordig denkt men daar anders over. Let er daarom goed op dat ook deze tijdelijke tandjes goed verzorgd worden. Het consultatiebureau adviseert om zodra het eerste tandje door is eenmaal per dag te gaan poetsen met speciale peutertandpasta. Tot een jaar of vijf kunnen kinderen nog niet goed spoelen en tandpasta uitspugen. Deze peutertandpasta is zo gemaakt dat het niet erg is als kinderen niet naspoelen en de tandpasta doorslikken. Er zit minder fluoride in dan in gewone tandpasta en bovendien zit er een speciaal smaakje aan dat kinderen niet vies vinden. Lukt het bij de baby nog niet om met een tandenborstel te poetsen, neem dan een vingertandenborstel of een washandje om die eerste paar tandjes schoon te maken.
Bron, klik hier.
op 10/13/2008 11:37:00 a.m. 0 reacties
Labels: Bibliotheek
De ballon
touwtje met daaraan.
Wat is dat een mooie naam!
op 10/13/2008 10:42:00 a.m. 0 reacties
Labels: Versjes
Olifantje in het bos.
Olifantje in het bos.
Laat je mamma toch niet los,
anders raak je de weg nog kwijt.
En dan heb je straks nog spijt.
Olifantje in het bos.
Laat je mamma toch niet los!
Er is ook nog een andere
variant hiervan:
Olifantje op het strand
Geef je pappa toch een hand
Anders raak je de weg nog kwijt
En dan heb je straks nog spijt
Olifantje op het strand
Geef je pappa toch een hand.
op 10/13/2008 10:29:00 a.m. 0 reacties
Labels: Kinderliedjes
zondag 12 oktober 2008
Tien tips bij kraambezoek
Geboortes kosten veel energie; het is een enerverende tijd voor alle betrokkenen. Hieronder noem ik een aantal tips die zijn bedoeld om iedereen de rust te gunnen die ze nodig hebben. Zo wordt het een stuk leuker, en voorkom je teleurstellingen en tegenvallers. Dit stuk vond ik op internet en vond ik wel interresant. Het heeft 'deels' ook te maken met de kinderopvang i.v.m. dat een kind op het kinderdagverblijf een broertje of zusje kan krijgen. Hier kan een kind op reageren als het te druk is daarom is het goed om toch de rust te bewaren in het gezin.
1. Reserveer de eerste dag voor de naaste familie
De eerste 24 uur zijn absoluut bestemd voor de naaste familie. Maak als ouder daarom geen andere afspraken.
2. Start pas op de vijfde dag met kraambezoek
Bij borstvoeding gebeurt er de eerste vier dagen zo veel, dat het eigenlijk pas leuk is om op de vijfde dag te beginnen met het ontvangen van kraamvisite.
3. Houd een agenda bij
De vader kan in overleg met de moeder een agenda bijhouden. Het is het beste om je als gezin te beperken tot één koffie-afspraak ('s ochtends) en één thee-afspraak (in de namiddag). Wees duidelijk bij het maken van de afspraak ("je bent welkom van tien tot elf"). En zorg dat elk bezoek maximaal een uur duurt.
4. Bewaak het rust-uurtje
Offer nooit, maar dan ook nooit, het rust-uurtje voor de moeder op. Iedereen heeft dat moment van rust halverwege de dag nodig. De moeder heeft daarna weer energie om van het kraambezoek te genieten.
5. Houd het rustig
Het kraambezoek behoort te weten dat het bezoek in rust moet plaatsvinden. Niet te veel mensen tegelijk, en geen rondhollende kleine kinderen. Maak als gezin / ouder de wensen vooraf kenbaar.
6. Houd het kort
Kraambezoekers hebben soms de neiging te lang te blijven zitten, vooral als ze goed verzorgd worden. Zorg er echter voor dat het bezoek kort duurt (maximaal een uur). De vader kan hierbij ook helpen.
7. Houd het schoon
Let goed op de hygiëne. Laat geen verkouden mensen bij de baby toe (waak vooral voor snotterende kinderen) en zorg dat iedereen zijn handen wast. Ook al raakt men de baby niet aan. Helaas houdt niet iedereen zich aan deze regel: maak hierover ook duidelijk de wensen kenbaar van..
8. Schakel het bezoek in voor kleine taken
Ga na of u een beroep kunt doen op uw bezoek. Vraag gerust of ze een paar boodschappen meenemen, een ovenschotel, een salade, of een pan soep. Dat soort dingen kunnen de vader enorm ontlasten; hij is soms ontzettend moe in de eerste weken. De vader is vaak degene die de dienst overneemt als de kraamhulp naar huis gaat. Soms ook 's nachts.
9. Creëer vrije momenten
Soms wordt al dat bezoek te veel. Zorg ervoor dat het voor niemand een verplichting is. Maak bijvoorbeeld eens een dag helemaal geen afspraken. Dit kan een hele verademing zijn. Als ouder (gezin) hoeft men onaangekondigd bezoek niet binnen te laten als het niet uitkomt.
10. Volg uw eigen gevoel
Laatste tip: volg als ouder / gezin het eigen gevoel. Overschat het niet. Meer dan twee afspraken per dag kan echt veel zijn. Helemaal als men geen zin heeft in bezoek, dan is dat ook goed! Afspraken kunnen uitgesteld worden,.
De praktijk wijst uit dat vrouwen die niet voldoende tijd nemen om uit te rusten, sneller complicaties krijgen met de borstvoeding. Ook duurt het langer voor zij weer lekker in hun lijf zitten.
Bron, klik hier
.op 10/12/2008 03:44:00 p.m. 0 reacties
Labels: Bibliotheek
Dieren, Egel
Egel, egel,
lief en bruin,
in die natte herfsttuin.
Eet z'n buikje bol en rond
met slakjes van de grond.
Het hondje van de buren
zit naar hem te gluren.
Egel rolt met volle buikvlug
onder de bessenstruik.
Het hondje rent hem achterna
en blaft opeens heel hard "Oewaa"!
Egel heeft z'n stekels uit
en prikt 't hondje in z'n snuit.
op 10/12/2008 03:27:00 p.m. 0 reacties
Labels: Versjes
Dieren, vliegende vissen
op 10/12/2008 03:24:00 p.m. 0 reacties
Labels: Mopjes
woensdag 8 oktober 2008
Moederdag: Eindelijk
Eindelijk is het dan de dag.
Dat ik je eens verwennen mag.
Ik heb er weken op gewacht
en een leuk plannetje bedacht.
Vandaag hoeft u eens niet te zorgen,
dat bewaar je maar tot morgen.
Blijf maar lekker lui vandaag,
Want verwennen doen wij graag.
Wij wassen af en helpen goed,
wij weten heus wel hoe dat moet.
Wij wensen je een prettig feest
en een luie dag het allermeest.
op 10/08/2008 09:20:00 p.m. 0 reacties
Labels: Versjes
maandag 6 oktober 2008
Er zaten zeven kikkertjes
Er zaten zeven kikkertjes al in een boerensloot.
De sloot was half bevroren, de kikkertjes half dood.
Ze kwekten niet, ze kwaakten niet.
Van honger of verdriet.
Daar zaten zeven kikkertjes al in een boerensloot.
op 10/06/2008 05:37:00 p.m. 0 reacties
Labels: Kinderliedjes
Vaderdag: Papa is lief
Lieve Papa,
Hallo papa, daar ben ik weer,
met een versje deze keer
Ik klim maar even op uw knie,
zodat ik je dan beter zie.
Het is voor jou vandaag nu feest,
we zijn nog nooit zo druk geweest.
Vaderdag vind ik zo fijn,
het mag best vaker vaderdag zijn.
Je krijgt een kus en een kado.
Alsjeblieft, dit is voor jou, ziezo!
op 10/06/2008 05:31:00 p.m. 0 reacties
Labels: Versjes
Kietelspelletje
Benodigdheden: Leidster en kind.
Aantal spelers: Een
Voorbereiding: Geen
Leeftijd: Vanaf 2 jaar.
Soort: Beweegspel.
Kietel ik je niet of kietel ik je wel?
Weet je waar ik je kietelen ga aan je teentje: Nee.......of ja?
Als het kind "Nee" roept,
dan begin je overnieuw met een vraag om een ander lichaamsdeel.
Is het "Ja" dan kietel je het kind dus aan zijn teen.
En daarna begin je over nieuw beginnen.
op 10/06/2008 05:21:00 p.m. 0 reacties
Labels: Spelletjes
Tweede stage: Versje {3}
Hierbij had ik nog een versje opgezocht op internet.
Versje.
Nu is de herfst gekomen in het bos, en in het veld, in onze tuin.
De blaadjes van de bomen zijn geel, rood en bruin.
De wind waait door de takken: dan komt er een hele vlucht van blaadjes
rood, geel en bruin gedwarreld door de lucht.
op 10/06/2008 05:14:00 p.m. 0 reacties
Labels: Bpv {stage}
Tweede stage: Activiteit {2}
Activiteit: Blaadjesman.
Deze activiteit heb ik op het
kinderdagverblijf uitgevoerd,
met drie kinderen.
In de leeftijd van 1,5 tot en met 4 jaar.
Benodigdheden;
- Tafels
- Onderleggers voor op tafel.
- Kleurplaten (mal blaadjesman)
- Lijm
- Kleurmateriaal zoals kleurpotloden,
stiften of wasco.
- Schaar
Ik heb de kinderen de mal (wat ik op gekleurd papier had uitgeprint) laten inkleuren met potloden. Waarna ik de mal bij alle kinderen heb uitgeknipt. De kinderen heb ik geholpen om lijm op de 'gleu-rand' te smeren zodat de kinderen zelf de blaadjesman in elkaar mochten zetten. Hoe dat eruit ziet, zie het voorbeeld rechts bovenin de hoek.
Mal
op 10/06/2008 04:52:00 p.m. 0 reacties
Labels: Bpv {stage}